Nieuws.

U kunt ons vinden op 16 oktober 2021:

De Barn Nijkerk
Eindelijk is het weer zo ver. Wij zijn erbij!

Parels.

parels
Parels

Dit is het begin van een prachtige reis door de wereld van parels en edelstenen. Parels vindt men in de schelp van een weekdier. Deze dubbelschalige (‘tweekleppige’) schelpen noemt men doorgaans “pareloesters”, al zijn het in feite geen oesters.

In tegenstelling tot edelstenen wordt een parel niet bewerkt, zij wordt in al haar schoonheid gevonden. Alleen de natuur bepaalt haar kleur en haar vorm. De glans van een parel noemt men oriënt of luster. Parels hebben subtiele kleurschakeringen en glans in het paarlemoer. In parels met een mooie luster kun je je spiegelen, het lijkt ook of je er diepte in ziet, prachtig! Echte parels zijn zeldzaam en dus kostbaar.

Om één natuurlijke parel te vinden moeten er 15000 oesters geopend worden. Zo’n parel is een natuurlijk proces van de oester tegen een indringer zoals b.v. een parasiet of een klein kreeftje. Uit bescherming vormt de oester kleine laagjes paarlemoer om de indringer heen totdat er een rond glanzend bolletje ontstaat: de parel. Als je een parel onder een röntgenapparaat legt zijn de vele laagjes paarlemoer te zien waaruit de parel is opgebouwd.

Kleur.

Parels komen voor in veel, vaak subtiele kleurschakeringen. Van zuiver wit tot crème en ivoorkleurig, roze, gelige, grijsblauwe en groenige tinten. Ook donker gekleurde parels komen voor in diverse tinten. Veel voorkomend zijn: grijs en donkergrijs, donkerbruin, gelig en groenig. Parels zijn geliefd om hun ingetogen prachtige schoonheid.

Waar gevonden.

De vindplaatsen van deze parel zijn: de Perzische Golf, de Manar Golf (India, Sri Lanka), Australië, de eilanden in de stille Zuidzee, de Filipijnen, Maleisië, Venezuela, Mexico en Panama.

Parels worden niet alleen in pareloesters gevonden maar ook in zoetwatermosselen, bijvoorbeeld in Amerikaanse en Europese rivieren. De op natuurlijke plaatsen gevonden parels worden met gevaar voor eigen leven opgedoken door parelvissers. Deze parel vind men op grotere diepten en zitten behoorlijk vast. Dat betekend dat ze kostbaar zijn. Koningin Elisabeth van Engeland bezat 3000 jurken die bezaaid waren met parels, een ongekende rijkdom.

Cultivé parel.

Omdat één mooie parel het verschil tussen armoede en rijkdom kan betekenen hebben mensen eeuwenlang geprobeerd om parels te kweken. Begin vorige eeuw lukte het de Japanse pasta verkoper Mikimoto om als eerste een mooie rond parel te kweken. Hij injecteerde een rond geslepen stukje van een mosselschelp in een pareloester, het begin van een succes. Aanvankelijk stonden de rijken der aarde hier niet voor open omdat men twijfel had over de schoonheid hiervan. Coco Chanel gaf het laatste zetje in de rug door de door haar ontworpen mode te completeren met meterslange parelcolliers. Vanaf dat moment begon de opmars van de cultivéparel en is hij heden niet meer weg te denken.

Ook deze parels zijn prachtig en niet met het blote oog te onderscheiden van natuurlijke parels. Voor cultivéparels worden diverse namen gebruikt: de bij Japan gevonden zoutwaterparels worden Akoya parel genoemd, de rondom de Filipijnen, Indonesië, Australië en de eilanden in de grote oceaan worden Zuidzee of Tahitiparels genoemd. Tahiti cultivéparels vallen op door voor parels sterk afwijkende kleuren, grijs tot zwart met een groenige, bruine of blauwige gloed en van geel tot goudkleurig. Momenteel komen de meeste parels uit Australië, Indonesië en China. China staat bekend om de kennis om mooie zoetwaterparels te kweken.

Parels en mode.

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw raakte de parel langzaam uit de mode. De parel kreeg een ouderwets imago. Vanaf de negentiger jaren staat de parel weer volop in de belangstelling. Ook prinses Diana, een mode icoon, werd er regelmatig mee gezien. De hedendaagse trend is ze te combineren met elke outfit, van spijkerbroek tot trouwjurk en alles wat daar tussenin zit, dit door de neutrale schoonheid van de parel. Door hun diepe glans passen ze zich als het ware aan de kleur van de kleding aan, een ingehouden chic.

Sluitingen van parelcolliers.

Het is een mooi detail om het slot aan de voorkant te dragen. Veel parelcolliers hebben prachtige sloten die zo mooi tot hun recht komen. Juist door deze sloten krijgt het snoer een extra accent. Het loont de moeite om een ongedragen snoer te restylen door de lengte te veranderen. Een nieuw modern slot of simpelweg opnieuw te knopen waardoor een fris geheel ontstaat. Soms is het mooi ze af te wisselen met een gouden balletje of een edelsteen.

De kwaliteit van de parels.

Parels zijn er in talloze kwaliteiten en prijsklassen. Voor een leek niet zo eenvoudig te onderscheiden. Het is raadzaam om u hierover goed te laten informeren. Globaal geldt hoe groter de parel is hoe hoger de prijs. Een mooie wat kleiner Akoya parel is ook duurder. De luster, dat is de glans, is eveneens van belang. Een parel van een hoge kwaliteit mag natuurlijke onregelmatigheden hebben, maar geen vlekjes. Tot slot is de symmetrische vorm van belang. Hoe ronder de parel hoe groter de waarde.

Hoe hou ik mijn parels mooi.

Draag parels regelmatig, het natuurlijke vet van de huid doet de glans van de parel toenemen.

Sieraden en dus ook parels altijd apart bewaren zodat ze niet beschadigen.

Parelsieraden pas omdoen als u uw makeup, parfum en haarlak hebt gebruikt. Parels zijn gevoelig hiervoor en ze kunnen hierdoor beschadigd worden.

Parels niet blootstellen aan schoonmaakmiddelen.

Als u uw collier of armband vaak draagt deze regelmatig laten schoonmaken en indien nodig opnieuw laten rijgen of knopen.

Saffier.

saffier nieuws
Saffier.

De saffier is een edelsteen en een variëteit van het mineraal korund. Korund is buitengewoon hard en heeft een zeer hoge glans. Een saffier is er behalve in de blauwe kleur ook in andere kleurvarianten zoals geel, oranje, groen, roze en violet. Als er over enkel saffier gesproken wordt gaat het altijd over de blauwe variant. Anders heeft men het over de gele saffier, oranje saffier enz..

Deze saffieren worden ook wel de fancy saffieren genoemd. Saffier is er van midden blauwe tot diep donkerblauwe kleuren. De kostbaarste kleur is de korenbloemblauw, soms met een vleugje purper.

Robijn.

robijn nieuws
Robijn.

Net als saffier is robijn een variëteit van het mineraal korund. Evenals bij de saffier is er ook bij de robijn een diversiteit aan kleuren: van dieprood tot helder rood met roze tot purper tinten. De meest gewaardeerde kleur is duivenbloedrood, een volle karmijnrode kleur. Hoe helderder en levendiger de rode flonkering des te waardevoller en mooier is de robijn.

Smaragd.

smaragd nieuws
smaragd

De edelsteen smaragd is een variëteit van het mineraal beryl. Het is een iets minder harde edelsteen en heeft dus wat meer aandacht nodig wanneer je hem draagt. Ook bij de smaragd kan de kleur variëren van intens lichtgroen tot vrij donkergroen.

Diamant.

Diamant wordt ook wel de koningin der edelstenen genoemd. Toch is deze edelsteen heel eenvoudig van samenstelling. Diamant bestaat uit zuivere koolstof die gekristalliseerd is als gevolg van zeer hoge druk en hoge temperatuur. Een diamant is een neutrale edelsteen die bij elke style draagbaar is.

De diamant kan kleurloos zijn maar ook neigen naar een gele of lichtbruine kleur. Uitzonderlijk zijn diamanten met een natuurlijke helder gele, oranje, groene, blauwe, roze of zelfs rode kleur. Deze zeldzame edelstenen worden fancy color diamanten genoemd. Door diamanten te behandelen kunnen ze veranderen in verschillende fancy kleuren.

De waarde van een diamant wordt bepaalt door vier verschillende factoren. Het gewicht dus de grootte van de diamant.

De zuiverheid, bijna alle diamanten bevatten minuscule sporen van andere mineralen. Soms met het blote oog te zien als donkere insluitseltjes. Globaal geldt: hoe minder insluitsels des te kostbaarder de diamant.

De kleur: de helderste kleur en de natuurlijke fancy colors zijn de kostbaarste.

De slijpvorm: Als je een diamant slijpt verliest hij de helft van zijn oorspronkelijke gewicht. Als de diamant optimaal geslepen wordt komt de schittering en schoonheid perfect tot zijn recht.

De bekendste slijpvorm is de briljant. Grotere diamanten zijn vaak voorzien van een expertise rapport van een edelsteenkundig laboratorium.

Zilver.

Zilver is een zacht lichtgrijs materiaal dat gewonnen wordt in mijnen in o.a. Canada, de VS, Zuid Amerika en Australië. Het is een geliefd metaal om te verwerken tot sieraden en gebruiksartikelen. Het materiaal leent zich uitstekend voor experimenten, design en robuuste sieraden. Om zilver harder te maken voegt men er andere materialen aan toe. Het gehalte van de samenstelling wordt uitgedrukt in duizendsten. De meeste sieraden zijn gemaakt van het 1e gehalte zilver , 925 duizendste en 75 duizendste andere materialen. Zilver kan door oxidatie een zwarte kleur krijgen, dit gebeurt b.v bij zwemmen in chloor of zout water. Zilver kan van een rhodium laagje worden voorzien om het mooi te houden. Rhodium is een edelmetaal met een wat witte uitstraling. Ook de mooiere witgouden sieraden worden voorzien van een rhodium laagje.